Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vierdegraads vergelijking oplossen

Hoe los je de vergelijking 5x4+10x3+10x2+5x+1=0 op?
Er is geen punt dat je zo al in kan vullen (bijvoorbeeld x=0 of x=1 o.i.d).

Tom
Student universiteit - maandag 8 september 2008

Antwoord

De coëfficiënten zouden je moeten doen denken aan de binomiaalcoëfficiënten. Dit levert dan meteen de observatie op dat 0 = 5x4+10x3+10x2+5x+1 = (x+1)5-x5, dus (x+1)5 = x5. Bijgevolg is x+1 = xw, met w een complex getal verschillend van 1 zo dat w5 = 1. (Zo zijn er 4) Er volgt dat x = 1/(w-1). De vier w die we zoeken zijn de getallen cos(kp/5)+i*sin(kp/5) voor k = 1, 2, 3, 4.
De oplossingen zijn dus x = 1/(cos(kp/5)+i*sin(kp/5)-1) voor k = 1, 2, 3, 4.

cd
maandag 8 september 2008

©2001-2024 WisFaq