Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Ongelijkheid oplossen

Ik kom er zelf niet uit wat de beste methode is om de intervallen te vinden van de volgende vergelijking.

x/2 1 + 4/x

Alvast bedankt.

Willy
Student universiteit - woensdag 3 september 2008

Antwoord

Eerst herscrijf ik dit maar eens als
x/2-1-4/x0
Bij het oplossen van ongelijkheden is het verstandig om eerst maar eens de gelijkheid op te lossen.
Dus
x/2-1-4/x=0
Vermenigvuldigen met 2x levert:
x2-2x-8=0
(x+2)(x-4)=0
x=-2 of x=4
Bij x=-2 en x=4 kan dus "tekenwisseling" optreden.
Dat kan echter ook bij x=0 omdat x/2-1-4/x daar niet is gedefinieerd.

De "bijzondere punten" van de ongelijkheid zijn dus x=-2, x=0 en x=4.

Zet deze punten op een getallenlijn:

*
---------|----|----|-----
-2 0 4

Je ziet nu dat de getallenlijn in 4 intervallen is verdeeld.
Kies nu in het inwendige van de 4 intervallen een getal en controleer de ongelijkheid.
Interval x-2: Bijvoorbeeld x=-5: -5/2=-2.5 en 1+4/-5=1/5, dus niet x/21+4/x


niet *
---------|----|----|-----
-2 0 4


Interval -2x0: Bijvoorbeeld x=-1: -1/2 en 1+4/-1=-3 dus x/21+4/x


niet wel*
---------|----|----|-----
-2 0 4


Als je dit ook nog doet voor de overige 2 intervallen dan krijg je het volgende plaatje


niet wel*niet wel
---------|----|----|-----
-2 0 4


Het antwoord wordt dan:
-2x0 en x4
(0 er niet bij omdat 1+4/x daar niet is gedefinieerd.

hk
woensdag 3 september 2008

©2001-2024 WisFaq