Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 56331 

Re: Vergelijking gebroken vorm

beste david ,
ik krijg dan de vergelijking :
x2-x+3x-3+x2-x-x3+3x2+x3+3x2-x2-3x=0
dat krijg ik wel verder opgelost maar er staat een paar keer x3 in de vergelijking ,en daar weet ik mij geen raad mee ,dat kan normaal toch niet?

michae
Student hbo - zondag 24 augustus 2008

Antwoord

Michael,

Vergelijkingen met een derde macht zijn inderdaad wat ingewikkelder om op te lossen. In dit geval is dat niet nodig want er staat zowel "+x3" als "-x3" in de vergelijking. Dat kan je tegen elkaar wegstrepen en dan ben je van die derde macht af. Ik zie verder nog een rekenfoutje in de vergelijking die jij hebt. Het moet zijn:

x2-x+3x-3+x2-x-x3-3x2+x3+3x2-x2-3x = 0

Je had dus een + staan waar een - moet staan.
Als het goed is kan je dit herschrijven tot:

x2-2x-3=0

Mvg
David

DvdB
maandag 25 augustus 2008

©2001-2024 WisFaq