Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 56267 

Re: Re: Re: Toon aan dat de rij divergeert

Juist! Nu snap ik hem. Stom dat ik dat niet eerder doorhad.
vriendelijk bedankt voor de hulp.

Barry
Student hbo - vrijdag 15 augustus 2008

Antwoord

Je kan de studie van het verband vervolledigen door je af te vragen wat er gebeurt als je met iets anders dan a(0)=20 begint. Eigenlijk gaat het om de studie van de functie f(x) = 1/(3-x)+5, zodat a(n)=f(a(n-1))=f(f(f(..f(a(0))...))), met n keer toepassing van de functie f (laat ons dat even g(n,a(0)) stellen).

Je kan gemakkelijk aantonen dat a(n) = g(n,a(0)) = [n(4a(0)-16)+a(0)] / [n(a(0)-4)+1]. Als n naar oneindig gaat, gaat die inderdaad naar (4a(0)-16)/(a(0)-4) = 4, wat a(0) ook weze.

In principe zou je er nog de mogelijkheden moeten uithalen waarin een "oneindige" term zou optreden, met andere woorden de rijen waarvoor er een of andere a(j)=3 bestaat. Wel, los 3 = [j(4a(0)-16)+a(0)] / [j(a(0)-4)+1] op naar a(0) en bekom a(0) = 4 - 1/j. Voor de beginwaarden 3,7/2,11/3,15/4,19/5,... (een oneindig aantal, maar ze liggen wel allemaal in het interval [3,4[) zal je dus strikt genomen niet naar 4 convergeren, maar een "onbepaalde" term in de rij tegenkomen.

cl
vrijdag 15 augustus 2008

©2001-2024 WisFaq