Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Gecombineerde vraag exp en log functies

Ik heb volgend vraagstuk gegegeven: Jodium 131 heeft halveringstijd van 8 dagen dwz dat de massa na 8 dagen de helft van oorspronkelijke hoeveelheid bedraagt.
Gevr:a)Wanneer is de hoeveelheid jodium gedaald tot 1/20 vaan oorspronkelijke hoeveelheid?
b)Wanneer is er geen jodium meer?

Ik heb deel a) kunnen oplossen als volgt: a8=1/2=a=0,917
at=1/20=log0,917t=´log(1/20)=t=34,57 dagen

Om deel b) te kunnen oplossen denk ik dat ik een lim moet nemen van iets voor x gaande naar 0. Hier zit ik vast...

Kan iemand me op weg helpen?

Robbie
Student Hoger Onderwijs België - vrijdag 15 augustus 2008

Antwoord

a) lijkt me in orde. b) is natuurlijk "nooit", iets halveren zal het nooit doen verdwijnen. Gevisualiseerd: de grafiek van de hoeveelheid jodium in functie van de tijd gaat naar nul, maar zal nul nooit bereiken.

cl
vrijdag 15 augustus 2008

 Re: Gecombineerde vraag exp en log functies  

©2001-2024 WisFaq