Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Impliciet differentieren

Beste wiskundige,

momenteel ben ik bezig met impliciet differentieren. Nu snap ik er eigenlijk weinig van:

De vraag:
Find dy/dx by implicit differentiation of X3 + X2.Y + 4Y2 = 6

Mijn begin:
Beide kanten differentieren, dus:
(d/dx)(X3 + X2.Y + 4Y2) = (d/dx)6

3X2 + X2Y'+Y.2X + 8yy' = 0

hier gaat het al een beetje mis. De eerste twee gaan goed, maar 4Y2 gaat niet goed. Dan heb ik 8y, i.p.v. 8yy'

heeft die y' iets te maken met "y is een functie van x". Die "regel" snap ik namelijk niet helemaal, en wordt in mijn boek niet echt uitgelegd.

Kan iemand mij een duw in de goede richting geven, het gehele antwoord is overgens niet nodig.

Alvast bedankt

Mitche
Student universiteit - maandag 28 juli 2008

Antwoord

De afgeleide van 4y2 zou 8y zijn als je afleidt naar y, maar dat doe je niet, je leidt alles af naar x. Dan zou je je nog de vraag kunnen stellen of y een constante is of een functie is van x. Het juiste antwoord is daarbij: y is inderdaad een functie van x, want het zal van de waarden van x afhangen welke y-waarde(n) er voor zorgen dat x3+x2y+4y2 gelijk wordt aan 6. Schrijf dus desnoods in het begin y als y(x) en leid af naar x.

cl
maandag 28 juli 2008

©2001-2024 WisFaq