Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Stukken stof....

Van een stuk stof verkoopt men drie vierden en daarna nog 3 meter. Er blijft nu 21 meter over Bepaal de oorspronkelijke lengte.

Arnaud
2de graad ASO - woensdag 27 november 2002

Antwoord

Zoals zo vaak noem je in dit soort problemen datgene dat je wilt weten x.
Laten we dat hier ook maar eens proberen.
De oorspronkelijke lengte is dus x.
Als je drievierde deel verkoopt, dan hou je het 1/4 deel over, dus 1/4x.
Hier gaat weer 3 meter vanaf, dus nu zit je nog met 1/4x - 3.
En dit is gelijk aan 21 meter.

Dus: 1/4x - 3 = 21
Vervolgens: 1/4x = 24 en dan x = 96 meter.

Even controleren: 3/4 x 96 = 72 en 96 - 72 = 24.
24 - 3 = 21 en het klopt dus.

MBL
woensdag 27 november 2002

©2001-2024 WisFaq