Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Derdegraadsvergelijking: oefening

Hallo,

Hoe los je volgende vergelijking op:

x3+x2+x=-1/3

Deze heeft (natuurlijk) 1 nulpunt, namelijk -1/(1/1+3Ö3). Hoe los kan ik hier op algebraïsche wijze toe komen?

Alvast bedankt

Sandra
Student universiteit België - donderdag 26 juni 2008

Antwoord

Stap 1: substitueer x=y-1/3; als je invult en netjes uitwerkt krijg je y3+2/3*y+2/27=0.
Stap 2: los dit op met de methode van Tartaglia (zie link hieronder) je krijgt y=(21/3-2-2/3)/3 en dus x=y-1/3=(21/3-2-2/3-1)/3.
Stap herschrijf x een beetje: -(1-21/3+22/3)/3; tussen de haakjes staat nu 1+a+a2, met a=(-2)1/3. Maak daar (1-a3)/(1-a) van en werk dat uit, je krijgt -1/(1+21/3) (de 3 in jouw oplossing moest een 2 zijn).

Zie Wikipedia: derdegraadsvergelijking

kphart
vrijdag 27 juni 2008

©2001-2024 WisFaq