Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Cardano poolcoordinaten

he
wij zijn bezig met een po voor wiskunde over Cardano. Het gaat over de vervorming van de formule, in de opdracht staan de oplossing van een derdemachtsfunctie als volgt weergeven:

y1= 2*3Ör * cos(q:3)
y2= 2*3Ör * cos((q:3)+120°)
y3= 2*3Ör * cos((q:3)+240°)

hierbij geld: r= Ö(-p3: 27) en cosq= (-0,5q):Ö(-p3:27)

Onze vraag is nu hoe ze aan deze formules komen en hoe je aan het antwoord komt met behulp van poolcoordinaten. Alvast bedankt

Peter
Leerling bovenbouw havo-vwo - vrijdag 20 juni 2008

Antwoord

Zie onderstaande link; daar wordt de methode van Tartaglie uitgelegd en ook verteld (methode van Viete) dat je door x=r*cos(theta) te stellen en in te vullen de vergelijking terug kunt ombouwen tot cos(3theta)=(q/2)/wortel(-p3/27).
Na invullen in x3+px=q krijg je namelijk r3/4*cos(theta)+(3r3/4+pr)cos(theta)=q; als je r zo kiest dat de term met cos(theta) nul wordt hou je de vergelijking met cos(3theta) over.

Zie Wikipedia: derdegraadsvergelijking

kphart
vrijdag 27 juni 2008

©2001-2024 WisFaq