Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Breuk herschrijven

Hallo,

Ik heb een 2degraads breuk en die wel ik herschrijven naar 1/as2+bs+c herschrijven. Het gaat om de volgende functie:

(51.05s + 433800) / (s2 +271.9s + 13730)

Ik heb het geprobeerd met splitsen van breuken maar daar heb ik niet zo veel aan want ik moet uitkomen op een breuk.

Robert
Student universiteit - vrijdag 20 juni 2008

Antwoord

Beste Robert,
Waarom wil je dat zo graag en weet je zeker dat dat ook kan?

Omdat je getallen wat onhandig zijn zal ik het maar veralgemeniseren:
Je wil dat: (ax+b)/(x2+cx+d) =1/(ex2+fx+g)
Maar dan geldt ook: (ax+b)(ex2+fx+g)=x2+cx+d
Of:aex3+(af+be)x2+(ag+bf)x+bg=x2+cx+d
Dit moet gelden voor alle waarden van x, dus de coefficienten van de linker en rechter polynoom moeten gelijk zijn.
Zoek maar eens uit wanneer dat kan en of het kan in jouw voorbeeld.
SUcces, Lieke.

ldr
vrijdag 20 juni 2008

 Re: 2de-graads breuk herschrijven 

©2001-2024 WisFaq