Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Procenten

Een student aan het hoger onderwijs leent vanaf september 2007 tot en met augustus 2011 het wettelijke collegegeld € 128,17 per maand.

- sept 2007 – aug 2011: € 128,17 p.m. (48 maanden)

De einddatum van zijn studie is 31 augustus 2011. De aanloopfase, voordat de student moet beginnen met het terugbetalen van zijn studieschuld, duurt 24 maanden en begint op 1 januari na de eindatum van de studie. Deze student moet dus vanaf januari 2014 beginnen met het aflossen van zijn studieschuld. Uitgaande van een rentepercentage van 3,70%, bedraagt zijn schuld op 1 januari 2014 € 7.196,59 (incl. € 1.044,43 rente)

Nou snap ik niet hoe ze aan € 7.169,59 komen. Ikzelf had berekend 128,17 · 48 = 6.152,16 · 1,037 = € 6.379,79
Wat doe ik fout?

De som gaat verder...

De student moet het verschuldigde bedrag inclusief de rente binnen 15 jaar (180 maanden) terugbetalen. Op basis van bovenstaande schuld van € 7.196,59 en een rentepercentage van 3,70% bedraagt het maandbedrag € 51,94. De volledige schuld is dan in 180 maanden terugbetaald

Nou snap ik niet hoe ze aan € 51,94 komen. Ikzelf had berekend € 7.196,59 : 180 = € 39,98
Wat doe ik fout?

Alvast bedankt!

Marisk
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 10 juni 2008

Antwoord

Mariska,
Over de maandelijkse betalingen moet natuurlijk wel rente betaald worden.Dus je berekent eerst de schuld op 31 aug.2011 met een maandelijks rentepercentage van 3,7/12% of ((1,037)^1/12-1)*100%.Welke wordt gebruikt is niet gegeven.Daarna deze schuld oprenten naar 1 jan.2014.
Noem de maandelijkse betalingen X,dan moet X(1-(1+i)^-180)/i)=7196,59 met
100i het maandelijkse percentage.

kn
woensdag 11 juni 2008

©2001-2024 WisFaq