Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Grafiek tekenen van de volgende ongelijkheid

Hoe teken ik deze grafiek:

Y > 2x-1

Ik kom er echt niet uit..

Arjen
Leerling mbo - woensdag 27 november 2002

Antwoord

Beste Arjen,
Bij dit soort ongelijkheden is het vaak handig om eerst het > teken te vervangen door een = teken.
Je krijgt dan:
y = 2x - 1
Het tekenen van deze lijn is niet echt moeilijk. Voer gewoon een waarde in voor x en kijk wat eruit komt voor y. Bv. x = 2 zal geven y = 3.
Teken dit punt in de grafiek.
Voer vervolgens nog een punt in bv. x = 1 en voor y krijg je dan 1. Teken ook dit punt in het assenstelsel en verbind beide punten door een rechte lijn.
Vervolgens moeten we nog bepalen of het gebied boven of onder de lijn het gebied is voor y > 2x - 1
Je kunt dit bepalen door twee punten te nemen, eentje boven de lijn, eentje eronder en te kijken of dit klopt.
Het punt x = 2 en y = 10 zal boven de lijn liggen, invullen geeft: 10 > 2 x 2 - 1 => 10 > 3, dit klopt.
Het punt x = 8 en y = 5 ligt onder de lijn, invullen geeft:
5 > 2 x 8 - 1 => 5 > 15, dit klopt niet.
Ofwel het gebied boven de lijn is het gevraagde gebied.
Strikt genomen wordt de lijn (y = 2x - 1) gestippeld als de ongelijkheid > of < en als gehele streep getekend als het of zou zijn.
Hopelijk heeft dit geholpen.

M.v.g.

PHS
woensdag 27 november 2002

©2001-2024 WisFaq