Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 55933 

Re: Functie met parameter

Ik denk dat ik het nu begrijp.

dus de raaklijn raakt de grafiek g(x) in punt (1;0) wat betekent dat

g'(x) = g(x)- ypunt/x - xpunt

c2x = cx2-2/x-0
x=1
c2=c-2
c2-c=-2
c=-2

Klopt het nu een beetje?

Dennis
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 10 juni 2008

Antwoord

bijna,

alleen raakt de raaklijn niet in punt (1;0), maar in punt (1;y) waarbij y de y-coördinaat van het punt op de parabool is, dus y = c·12 = c
Je hebt dus van de lijn de twee punten:
(0, 2) en (1, c)
richtingscoëfficiënt is dus (c-2)/(1-0) = c-2
en dat moet weer gelijk zijn aan de afgeleide, dus aan c·2x, en wel als x=1, dus 2c.
groet,

Anneke
dinsdag 10 juni 2008

©2001-2024 WisFaq