\require{AMSmath} Irrationale limiet Ö4x4+3x2-1/(x-1)-2x Ik krijg deze niet opgelost. Ik kom de hele tijd oneindig uit terwijl Hb zegt dat het 2 moet zijn. Martij Overige TSO-BSO - zondag 8 juni 2008 Antwoord Hallo Ik veronderstel dat x nadert naar ¥ ! Je moet dan enkel rekening houden met de hoogste machten van x in de teller en in de noemer. Je bekomt het onbepaalde geval, namelijk : 2x - 2x = ?? Zet de functie op gelijke noemer en vermenigvulding dan teller en noemer met het toegevoegde van de teller : De teller is dan : [Ö(4x4+3x2-1) - 2x(x-1)].[Ö(4x4+3x2-1) + 2x(x-1)] = 4x4+3x2-1 - 4x2(x2-2x+1) = 8x3-x2-1 De noemer is : (x-1).[Ö(4x4+3x2-1) + 2x2-2x)] De verhouding van de termen met de hoogste macht van x in teller en noemer is : 8x3/(x.(2x2+2x2) = 8x3/4x3 = 2 LL zondag 8 juni 2008 ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
Ö4x4+3x2-1/(x-1)-2x Ik krijg deze niet opgelost. Ik kom de hele tijd oneindig uit terwijl Hb zegt dat het 2 moet zijn. Martij Overige TSO-BSO - zondag 8 juni 2008
Martij Overige TSO-BSO - zondag 8 juni 2008
Hallo Ik veronderstel dat x nadert naar ¥ ! Je moet dan enkel rekening houden met de hoogste machten van x in de teller en in de noemer. Je bekomt het onbepaalde geval, namelijk : 2x - 2x = ?? Zet de functie op gelijke noemer en vermenigvulding dan teller en noemer met het toegevoegde van de teller : De teller is dan : [Ö(4x4+3x2-1) - 2x(x-1)].[Ö(4x4+3x2-1) + 2x(x-1)] = 4x4+3x2-1 - 4x2(x2-2x+1) = 8x3-x2-1 De noemer is : (x-1).[Ö(4x4+3x2-1) + 2x2-2x)] De verhouding van de termen met de hoogste macht van x in teller en noemer is : 8x3/(x.(2x2+2x2) = 8x3/4x3 = 2 LL zondag 8 juni 2008
LL zondag 8 juni 2008
©2001-2024 WisFaq