Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Verandering van variabele

Hoi wisfaq,

Ik heb een functie f(x) en ik neem twee maal de afgeleide naar x:

(1) (d2/d(x2)f(x).

Stel nu dat x=a·y met a een constante en y mijn nieuwe variabele. Ik wil (1) herschrijven in mijn nieuw variabele. Maar wat is nu de correcte manier om dit te herschrijven?

(d/dx)f(x) wordt nu (d/dy)f(y)=a·(d/dy)f(y) ?

Dus (1) wordt (a2)·(d2/d(y2))f(y)?

Groeten,

Viky

viky
Student hbo - donderdag 5 juni 2008

Antwoord

Hiervoor kun je gewoon de kettingregel gebruiken, dus

df/dx=df/dy · dy/dx = df/dy · (1/a)

Kun je dezelfde regel nog een keer toepassen?

Bernhard
donderdag 5 juni 2008

 Re: Verandering van variabele 

©2001-2024 WisFaq