Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Alternatieve reeksen test

Ik vroeg me af dat wanneer je de alternatieve reeksen test gebruikt en er geldt niet lim (voor n naar oneindig) bn=0 , maar bijvoorbeeld 3 betekent het dan ook meteen dat de alternatieve reeks divergent is? of moet dat dan nog worden bewezen? Ik kan dit in mijn boek nameijk niet terug vinden.

Alvast bedankt

Groetjes
Anouk

Anouk
Student hbo - woensdag 4 juni 2008

Antwoord

Er is een stelling die zegt dat als een reeks åxn convergeert, dan is limn®¥ xn = 0. Daaruit volgt dus dat als de termen in een reeks niet naar 0 convergeren, dan convergeert de reeks niet!
(Het feit dat deze stelling klopt, is niet moeilijk in te zien: stel dat de reeks convergeert naar een getal s. Dan zal limn®¥ xn = limn®¥( (x1+x2+...+xn) - (x1+x2+...+xn-1) ) = s-s = 0.)

cd
woensdag 4 juni 2008

©2001-2024 WisFaq