Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Raaklijn aan een functie met 1 onbekende coëfficiënt

f: y = x3 + x2 - (2a -1)x

Gevraagd: bepaal a zodat de raaklijn aan de grafiek van de functie in x = 1 als richtingscoëfficiënt 1 heeft.

Ik heb met geogebra als antwoord gevonden a = 2,5
Het voorschrift van de raaklijn zou dan: y = x - 3 zijn.
Ik ben er redelijk zeker van dat dit klopt, maar ik zou ook graag weten hoe je dit berekent.

Ik heb geprobeerd via ontbinden in factoren en eerste en tweede afgeleide, maar niets heeft me ook maar in de buurt van de oplossing gebracht.

Iemand tips?

Lies
3de graad ASO - dinsdag 3 juni 2008

Antwoord

Beste Lies,

De richtingscoëfficiënt van de raaklijn aan f in een punt, is precies de afgeleide van f in dat punt. Bereken dus de afgeleide van f in x = 1 en stel dit gelijk aan 1, los op naar a.

mvg,
Tom

td
dinsdag 3 juni 2008

 Re: Raaklijn aan een functie met 1 onbekende coëfficiënt 

©2001-2024 WisFaq