Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Binominaal kansexperiment

Een binominaal kansexperiment heeft 14 herhalingen en een succeskans van 0,3. X is het aantal successen. Hoe bereken je uit X7
Is hier misschien een trucje voor?
En is het makkelijk uit te rekenen op een TI-83?

Alvast bedankt!

Rens
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 26 november 2002

Antwoord

P(X7) = 1 - P(X6 | n = 14; p = 0.3)

Vervolgens raadpleeg je een tabel voor binomiale verdelingen en onder de kop p = 0.3 en uiteraard bij het gedeelte waar n = 14 vind je de gevraagde kans.
Bedenk dat de tabel niet in elke combinatie (n,p) voorziet. Lijkt me logisch, want dan zou je een oneindig dikke tabel krijgen.

Met de TI83 of soortgelijke apparatuur gaat het ook snel:
je tikt in 1 - BinomCdf(14,0.3,6) en de hele zaak wordt uitgerekend. BinomCdf vind je onder de knop Distr. (van distributies = verdelingen)
Vergis je niet met de knop BinomPdf; die gebruik je voor één individuele kans, bijv. P(X = 7 |n=14; p = 0.3)

Ten slotte:
er is natuurlijk geen sprake van een of ander trucje! en soms zit er een klein verschil tussen de rekenmachinewaarde en de tabelwaarde.

MBL
dinsdag 26 november 2002

©2001-2024 WisFaq