Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Extrema onder voorwaarde

f(x,y)=3x2+2y2-4y-5
bereken de grootste en kleinste waarde van f onder voorwaarde dat x2+y2-16=0

Eigenlijk weet ik niet goed wat ik ermee moet doen.
Die voorwaarde kan ik wel uitwerken tot:
|x| + |y| = 4
maar dan weet ik nog niet zo heel veel meer...

Help?

Ronald
Student universiteit - zaterdag 31 mei 2008

Antwoord

Ik weet niet welke cursus je precies volgt maar meestal is het zoiets als:
EXTREMA VAN FUNCTIES VAN 2 OF 3 VARIABELEN
Extrema in gebieden
Het Delta-criterium
Extrema onder nevenvoorwaarden
Lagrange multiplicatoren
Met dat laatste zal het toch moeten lukken, lijkt me.

Voor f(x)=3x2+2y2-4y-5 met g(x,y)=x2+y2-16 en g(x,y)=0 moet dan gelden:

\cases{g(x,y)=0\\f_x=\lambda\cdot g_x\\f_y=\lambda\cdot g_y}

Uitrekenen geeft je een stelsel van drie vergelijkingen met drie onbekenden en nog niet eens zo ingewikkeld, denk ik. Moet kunnen!

WvR
zondag 1 juni 2008

 Re: Extrema onder voorwaarde 

©2001-2025 WisFaq