Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Fuctievoorschriften uitwerken

Hey,
Ik ben volop aan het studeren voor men examen maar dit onderwerp begrijp ik echt niet!
De leerkracht zei me dat ik dat met deze formule moest oplossen : (a+b)2 = a2+ 2ab + b2
Kunnen jullie mij dit uitleggen? Ik weet niet hoe ik hieraan moet beginnen..

vb. (x-1)(x-2)(x-7)
vb2 (x+1)+3x+8
vb3 5x3-2x2+6x-1
vb4 (x+3)+ 2(x-1)

Daisy
Overige TSO-BSO - zaterdag 31 mei 2008

Antwoord

Ik neem aan dat je de uitwerking (a+b)2 = a2 + 2ab + b2 al kende.
Om nu een product van drie factoren uit te werken, doe je het gewoon in twee stapjes. Werk dus eerst (x-1)(x-2) uit en dat levert x2 - 3x + 2 op.
Ga dan deze tussenuitkomst vermenigvuldigen met (x-7).
Kortom: (x2 - 3x + 2)(x - 7) = x3 - 7x2 - 3x2 + 21x + 2x - 14 en dan nog een beetje mooier maken tot x3 - 10x2 + 23x - 14.

Bij je tweede opgave staat gewoon x + 1 + 3x + 8 , maar dat is dan toch niets anders dan 4x + 9 ? Of ben je ergens haakjes vergeten?

Wat de bedoeling is van nummer 3 weet ik ook niet, want met dit 'geval' is helemaal niets te doen. Is de opgave wel zoals hij in je boek staat?

Nummer 4 is niks anders dan x + 3 + 2x - 2 en is dat dan niet het zelfde als 3x + 1 ?

MBL
zaterdag 31 mei 2008

©2001-2024 WisFaq