Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Rente berekenen

Beste,

Al enkele uurtjes breek ik mijn hoofd over volgend probleem
stel ik beleg een kapitaal €10000 gedurende een periode van 8 jaar. Het eindresultaat (inclusief rente) bedraagt €15000 hoeveel bedraagt de jaarlijkse rente (%)?

Luc
Ouder - woensdag 28 mei 2008

Antwoord

De aangroei van een kapitaal wordt bepaald door de groeifactor g, die op zijn beurt wordt bepaald door het rentepercentage p.
Er geldt: g= p/100+1. Na 1 jaar is het aangegroeid tot 10.000·(p/100+1) Na 2 jaar tot 10.000·(p/100+1)2 enz.

In dit geval moeten we dus (p/100+1) berekenen:
15.000/10.000= (p/100+1)8
(P/100+1)8= 1,5
1,51/8= 1,05198

Het rentepercentage is dus iets meer dan 5%

vr groet

pl
woensdag 28 mei 2008

©2001-2024 WisFaq