Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Afgeknotte kegel

hallo,

ik heb voor mijn po van wiskunde de vraag gekregen om van een afgeknotte kegel met de inhoud van 1000 de oppervlakte te berekenen, als de bovenkant 2 keer zo breed is als de onderkant.

ik heb voor de bovenkant 2X genomen en voor de onderkant X

dan kan je met de formule 1/3 x π x r2 x h de oppervlakte van de kegel bereken.
verder kom ik niet...

alvast bedankt

Aike
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 24 mei 2008

Antwoord

Beste Aike,

De formule die jij geeft (1/3 xpxr2xh) is de inhoud,
want inhoud=1/3 x O x h (O=oppervlak grondvlak)
Als de straal aan de bovenkant R is, en aan de onderkant r, dan geldt: R=2r
(Ik gebruik liever r inplaats van x, omdat je dat teken ook gebruikt voor vermenigvuldigen. )

Voor het oppervlak van een afgeknotte kegel zie:

Oppervlakte afgeknotte kegel

Daar is de hoogte van het afgeknotte topje p en H de hoogte van de niet afgeknotte kegel. p+h=H
In jouw geval: p/H=1/2 (Waarom?)

Daarmee zou je denk ik wel een eindje verder komen....
Succes, Lieke.
Maar... zie ook:
Oppervlakte van een afgeknotte kegel

ldr
zaterdag 24 mei 2008

©2001-2024 WisFaq