Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Oppervlakte afgeknotte kegel

Glazen bloemenvazen hebben vaak een trechtervorm. De bodem en de bovenkant hebben een cirkelvormige doorsnede. Bereken de afmetingen van zo'n vaas als de oppervlakte van de bodem de helft is van de oppervlakte van de cirkelvormige vulopening. De inhoud van het afgeknotte deel is hoe groot 1000. Wat is dan de minimale glasoppervlakte?

We komen er echt niet uit...

C&I
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 24 mei 2008

Antwoord

Jullie zijn niet de enige met deze vraag, maar jullie vragen naar het minimale glasoppervlak, dat zou moeten lukken!

Zie voor het oppervlak van de kegelmantel:
Oppervlakte afgeknotte kegel

Maar je weet ook: b2/a2=2 en p/H=a/b
Met een formule voor de inhoud=1000 kan je het oppervlak in een variabele uitdrukken en dan differentieren.
Succes, Lieke.

ldr
zaterdag 24 mei 2008

©2001-2024 WisFaq