Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Gulden Spiraal

Ik moet uitzoeken of de Gulden Spiraal de Gulden Rechthoek snijdt of alleen raakt. Ik heb hier al op het internet voor gezocht maar kon nergens een bewijs vinden. Wie weet of heeft het bewijs hiervoor?

Nico K
Student universiteit - dinsdag 20 mei 2008

Antwoord

Beste Nico,

Op de site van Dick Klingens kun je veel informatie vinden over de Gulden spiraal op deze pagina.

Je ziet onder andere dat de vergelijking in poolcoördinaten is: r=j2$\theta$/$\pi$, waarin j (op de pagina van Dick Klingens p genoemd) de Gulden Snede is.

Hiervan kun je een parametervergelijking voor de spiraal maken in 'gewone' coördinaten:

y = r sin $\theta$ = j2$\theta$/$\pi$ sin $\theta$
x = r cos $\theta$ = j2$\theta$/$\pi$ cos $\theta$

Hiermee kun je de afgeleide vinden in elk van de punten op de kromme, immers de afgeleide dy/dx is het quotiënt van dy/d$\theta$ en dx/d$\theta$.

Je kunt ook de vergelijking vinden van de onderste lijn in de rechthoek (C1B genoemd door Dick Klingens), en dan controleren of dat overeenstemt met de afgeleide in het raakpunt C1.

Veel succes!

Groeten, FvL.

FvL
dinsdag 27 mei 2008

©2001-2024 WisFaq