Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 55606 

Re: Omrekenen g-tallig naar 10-tallig stelsel via opeenvolgende delingen

Beste,

Hartelijk dank voor je snelle reactie. Nog één vraagje, ik snap nu dat je naar het achttallig moet overschakelen, maar hoe kom j eaan 572/12=45 ? De rest (572-562=10 maar 8 in achttallig) snap ik wel ... Ook al lijkt het mij zooo onlogisch ;) bedankt !

anke
Student Hoger Onderwijs België - maandag 19 mei 2008

Antwoord

Als je even in het tientallig stelsel denkt dan reken je in deze stap uit:
378/10=37 (rest 8)
37 in het tientallig stelse is 45 in het achttallig stelsel (4*8+5=37).

In feite weet je al dat 5728=37810
Dus je krijgt (in het tientallig stelsel)
378/10=37 rest 8
37/10=3 rest 7

Reken nu nog even 37 (tientallig) om naar het achttallig stelsel en dat levert 458 en je kunt dat hele gedoe van delen in het achttalig stelsel gewoon overboord gooien. Je mag de delingen uitvoeren in elk talstelsel dat je wilt. Alleen moet je daarna nog even kiezen in welk talstelsel je de tussenstappen opschrijft.
De reden hiervan is dat de verschillende talstelsels alleen maar verschillende representaties van dezelfde getallen vormen.

hk
maandag 19 mei 2008

©2001-2024 WisFaq