Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Differentiaalrekening

Gegeven is de functie f=xÖ(3-x) met domein ¬,3]
a) bereken de extremen van f
b) stel een vergelijking op van de raaklijn in het punt (-1,-2)
c) stel een vergelijking op van de raaklijn in het punt (3,0)

Ik weet dat Öx = 1/(2Öx) maar toch kom ik er niet echt uit.

nadien
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 13 mei 2008

Antwoord

Hallo

a) Bereken de afgeleide van f(x)
Je vindt : Df = f'(x) = 3(2-x)/2Ö(3-x)
Zoek hiervan de nulpunten.

b) f '(-1) is de richtingscoëfficiënt van de raaklijn.

c) f '(3) bestaat niet (noemer = 0), maar f '(2.999) is heel groot. Dus de raaklijn is verticaal.

Zie raaklijn in een punt

LL
dinsdag 13 mei 2008

©2001-2024 WisFaq