Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Convergentie sin(1n2)

hallo,

ik moet de convergentie van de volgende reeks onderzoekn:
å(oneindig/n=1) sin 1/n2
docent zegt lim sin(1/n2)/1/n2=sin (n)/n=1
ik denk dat je het op moet lossen met squeeze theorie:
-1/n3SIN(1/n2)1/n3, aangezien lim 1/n3=0 (limiet oneindig), denk ik dat sin(1/n2) ook naar 0 gaat?
is dit akkoord?

gr. moos

moos
Student hbo - zaterdag 10 mei 2008

Antwoord

dag Moos,

Als je convergentie moet aantonen, is het niet voldoende om aan te tonen dat sin(1/n2) naar 0 gaat.
Immers: 1/n gaat ook naar 0, en toch is de som niet convergent.
Je hebt wel gelijk dat je het met inklemming kunt aanpakken, maar dan moet je toch de tip van je docent gebruiken.
Overigens (aanvulling kn): jouw inklemming klopt ook niet:
1/n3 is veel kleiner dan sin(1/n2).
Denk verder aan het limietkenmerk voor reeksen.

groet,

Anneke
zaterdag 10 mei 2008

©2001-2025 WisFaq