Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Formule anders schrijven

3a. Welke formule vind je, na vereenvoudiging, als je het bovenstaande gebruikt voor een lijn die door de punten (p,0) en (o,q) gaat?
Mijn antwoord: y = (q-0)/(0-p)x+q (q is dat autonomegetal, de start formule was y=mx+q) en vereenvoudigt (q/-p)x+q
Dit klopte als het goed is, zei mn wiskunde leraar. Nu komt het probleem:
3b: Laat zien dat je die formule ook kunt schrijven als (x/p)+(y/q)=1
Aangenomen dat p en q niet 0 zijn.

Romy
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 7 mei 2008

Antwoord

Vermenigvuldig eerst alles met pq en je krijgt qx + py = pq
ofwel
py = -qx + pq.
Deel dit eens door p en je bent er.

MBL
woensdag 7 mei 2008

©2001-2024 WisFaq