Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Babylonische vierkantsvergelijkingen


hallo ...
voor mijn eindwerk heb ik het onderwerp babylonische wiskunde gekozen. momenteel ben ik babylonische vierkantvergelijkingen aan het behandelen en ik heb de standaardformule gevonden voor wanneer de oppervlakte en de som van de lengte en breedte bekend is ( x + y = S
xy = p
DAN: x= 1/2S+ √(1/4S2-P)
y = 1/2S - √(1/4S2-P) )

... maar ik vind de standaardformule nergens voor wanneer het verschil en het product gegeven zijn ...

alvast bedankt , Michèle

Michèl
3de graad ASO - zaterdag 3 mei 2008

Antwoord

Als x - y = V en xy = P dan

x - y = V
x - P/x = V
x2 - P = Vx
x2 - Vx - P = 0

Pas daar de abc-formule op toe en je vraag is beantwoord

Let wel dat wanneer de som gegeven is, je twee oplossingen bekomt die eigenlijk dezelfde zijn (de opgave is symmetrisch aangezien optellen en vermenigvuldigen dat zijn). Het verschil is niet iets dat symmetrisch is, dus nu zal je twee oplossingen (2 waarden voor x en 2 corresponderende waarden voor y) bekomen die daadwerkelijk verschillend zijn. Nochtans zal je merken dat er een zeker verwantschap is tussen beide oplossingen, maar ik wil niet te veel verraden

cl
zaterdag 3 mei 2008

©2001-2025 WisFaq