Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Spaarhypotheek spaarpotje met verschillende rentepercentages

Voor een project moeten wij berekenen voor hoeveel het spaarpotje gevuld is van de spaarhypotheek. Dit zijn de gegevens:

Het geleende bedrag is €70000, de looptijd is 30 jaar.

De 1e 10 jaar bedroeg de rente 8,2%. De volgende 10 jaar 5,2%.

De vraag is hoeveel geld er in het spaarpotje zit na 19 jaren?

Tim
Student hbo - maandag 21 april 2008

Antwoord

Als je tussendoor niks zou aflossen, is het antwoord makkelijk:

bedrag = € 70.000,-

rentea = 0.082
renteb = 0.052

uitkomst1e 10 jaar = bedrag*(1+rentea)^10
uitkomst = uitkomst1e 10 jaar*(1+renteb)^10

uitgewerkt:
uitkomsta = 70.000·1.082^10 = 153946,7935551
uitkomst = 153946,7935551·1.052^10 = 255580,69448 = 255.580,69

Dit natuurlijk zonder tussentijds afronden op 2 decimalen. De werkelijke uitkomst die de bank zou hanteren, kan dus afwijken, maar theoretisch is dit het antwoord.

Natuurlijk doe je tussentijds aflossen, en dan gaat deze berekening niet op. Echter, je hebt nergens erbij gezet hoeveel je wil aflossen per maand, dus kan ik het ook niet beantwoorden. Volgende keer je vraag beter specificeren.

Groetjes,

Percy

pd
zaterdag 10 mei 2008

©2001-2024 WisFaq