Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 55221 

Re: Re: Maximale oppervlakte gelijkbenige driehoek in een cirkel

hoi, kun je die stap van -2p2 -rp +r2 = 0 naar p = 1/2 r eens uitschrijven als dat gaat want ik geraak er niet aan uit ik krijg niet alle p's aan 1 kant en de r's aan de andere het lukt me niet jammer genoeg
alvast bedankt
groetjes yan

yann
3de graad ASO - maandag 14 april 2008

Antwoord

Deze vergelijking is een vergelijking in p, een tweedegraads vergelijking.
De algemene gedaante van zo'n vergelijking (meestal met een x geschreven) is:
ax2 + bx + c = 0
En hier met x = p geeft dat:
ap2 + bp + c = 0
En er is een bekende formule waarmee je zo'n vergelijking kan oplossen...

(Niet door p's aan de ene kant en de r's aan de andere kant van het gelijkteken te zetten; dat gaat niet.)

In dit geval hebben we:
a = -2, b = -r, c = r2
Die algemene formule (de abc-formule; zie onder) geeft dan:
p = (r ± √(r2 + 8r2) )/(-4)
En als je dit uitwerkt (en dat kan je natuurlijk zelf), vind je:
p = 1/2r en p = -r (en p = - r kan HIER natuurlijk niet!)

Zoals gezegd, dit moet je lukken!

Zie abc-formule

dk
maandag 14 april 2008

©2001-2024 WisFaq