Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Stijgen en dalen - relatieve extrema

hallo meneer of mevrouw,
ik heb nog een wiskundig vraagje die niet lukt :(

opdrachtis: 25) Onder welke voorwaarden vvoor a, b, c en d is de veeltermfunctie van de derde graad f(x) = ax3+bx2+cx+d stijgend in ]-¥;+¥[

berekening: f(x) = ax3 +bx2+cx+d ]-¥;+¥[
f'(x) = 3ax2 +2bx +c
f''(x) = 6ax+2b
f'''(x) = 6a
is dat ongeveer juist wat ik doe of niet
wat moet ik juist doen om aan de oplossing te geraken als ik dat mag vragen (paar tips of een begin ofzo)
alvast bedankt
groetjes yan

yan
3de graad ASO - zaterdag 12 april 2008

Antwoord

Dag Yan,

Je afgeleiden zijn correct, al heb je ze niet allemaal nodig. Je weet dat een functie stijgend is als haar eerste afgeleide positief is? Hier moet de functie f(x) stijgend zijn op heel , zo staat in de opgave, dus voor elke x moet f'(x)0 zijn.

Maar die functie f'(x) is zelf een tweedegraadsfunctie, een parabool, die dus niet onder de x-as mag komen. Wat betekent dat voor het teken van c? En voor de discriminant van die tweedegraadsfunctie?

Probeer het zo eens uit te werken, als het niet lukt reageer je maar...

Groeten,
Christophe.

Christophe
zondag 13 april 2008

 Re: Stijgen en dalen - relatieve extrema 

©2001-2024 WisFaq