Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Lottosysteem

Alle mogelijke combinaties voor de Nederlandse Lotto zijn
45·44·43·42·41·40/1·2·3·4·5·6=8,14 miljoen combinaties. Nou zou ik denken dat het streven niet moet zijn om alle 6 getallen goed te hebben. Je zou met enige duizenden combinaties alles afdekken zodat er altijd 5 goed zijn. Daar komt bij enige tientallen met 4 goed en nog veel meer met 3 goed. Een kleine kans op 6 blijft natuurlijk bestaat. Globale berekeningen laten zien dat dit ongeveer 2 keer de inzet oplevert. Een hele organisatie opzetten voor honderden spelers in een groep zoiets moet dat worden. Wie kan een dergelijke reeks voor me genereren liefst in Excel?

Hans E
Iets anders - vrijdag 11 april 2008

Antwoord

Dag Hans,

Een eenvoudige bereking laat zien dat de verwachte opbrengst altijd lager is dan de inzet. Maar, het is natuurlijk altijd leuk om het te proberen ...
Maar "enige duizenden" is wel een understatement. Als je zes nummers kiest zijn er 6*39 = 234 uitkomsten waarbij je er 5 goed hebt. Je moet dus minimaal 8,14 miljoen/ 234 = 35 duizend kaarten kopen als je er altijd 5 goed wilt hebben. En dat is alleen als er geen overlap is. Waarschijnlijk zijn het er veel meer. Is de verwachte opbrengst dan nog altijd groter dan de inzet?

Groet. Oscar

os
zaterdag 12 april 2008

©2001-2024 WisFaq