Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 55189 

Re: Vergelijking lijn - cirkel

Euhm, zo bedoel ik het wel jaa..
Maar dat kan niet kloppen.. want dan kom ik uit op: 5x2 + 48x +119 = 0
En dan krijg je als discriminant -76.. dan zouden er dus geen snijpunten moeten zijn.. maar er moet dus 1 snijpunt zijn, dus de discriminant moet precies gelijk zijn aan 0..
En dat lukt me dus niet :$

Daniël
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 10 april 2008

Antwoord

Je schrijft, volgens mij, dat ze elkaar niet moeten snijden! Als je één snijpunt wilt hebben, dan spreekt men liever van een raaklijn.
Neem gewoon dezelfde cirkel, maar verander de lijnvergelijking eens in
y = 5 of in 3x + 4y = 25 en laat zien dat dit raaklijnen aan de cirkel zijn.
De vergelijking van de tweede lijn moet je wel even veranderen in
y = -3/4x + 25/4 en als je dan precies hetzelfde doet als in het eerste antwoord en goed rekent, dan zul je als raakpunt (3,4) moeten vinden.

MBL
donderdag 10 april 2008

©2001-2024 WisFaq