Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 55172 

Re: Het globale verloop van een functie onderzoeken met afgeleiden

hoi,
wat bdoel je juist
je zegt ook links en rechts van 1 stijgt het bij de 2de afgeleide maar da kan toch nie??
als hij links en rechts stijgt heb je geen min of max?
snap er niet zoveel van :(
kunt u het nog ietsje beter uitleggen of niet?
groetjes

yan
3de graad ASO - woensdag 9 april 2008

Antwoord

Ik heb me inderdaad niet klaar uitgedrukt.
Voor x=1 is de helling dus minimaal.
Links en rechts van x=1 is de helling groter dan voor x=1
Om te bepalen waar de helling maximaal is in het interval [-3,3], moeten we nagaan voor welke waarde van x, gelegen in het interval [-3,3], de afgeleide maximaal is. Vermits de grafiek van de afgeleide een dalparabool is (zie blauwe grafiek hieronder), is dit in één van de grenspunten van dit interval.
Vermits f'(-3) = 50 en f'(3) = 14 is de helling maximaal voor x=-3

q55180img1.gif

LL
woensdag 9 april 2008

©2001-2024 WisFaq