Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Waterschade

Ik heb nog een vraagje over een opgave waar ik vast loopt.

Je wilt iets verzekeren.
Een huis in een dorp heeft een kans op waterschade van 0,02 per 10 jaar.
Een caravan heeft een kans van waterschade van 0,15 per 10 jaar.

Als je moet berekenen dat binnen 10 jaar het huis en de caravan waterschade hebben.. klopt het dan dat je die kan van het huis x die van de caravan moet doen?

0,02 x 0,15 = 0,003? Ik dacht voor een 2e rekenmethode om bij in te voeren bij binomcdf (10,0.02,10) + (10,0,15,10) = antwoord

En als je de kans dat binnen 10 jaar of het huis of de caravan schade heeft maar niet allebei, trek je ze dan wel van elkaar af?

En hoe zit het dan wanneer geen van beiden binnen 10 jaar schade hebben. Is het dan de kans uitreken van huis - de kans van de caravan met binomcdf?

Het ziet er zo simpel uit, maar ik vind hetlastig om te bepalen hoe je dat nu moet moet berekenen en of dat met binomcdf kan.

Groetjes Elijan

Elijan
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 6 april 2008

Antwoord

Als we aannemen dat schade aan het huis onafhankelijk is van schade aan de caravan (wat niet het geval is als de caravan in de garage bij het huis staat), dan heb je gelijk met je eerste antwoord.

In het algemeen geldt de volgende regel:
P(A of B) = P(A) + P(B) - P(A en B).
Hierin zijn A en B bepaalde uitkomsten van een kansexperiment, zoals het oplopen van waterschade. De kansen die rechts van het is-teken staan, zijn je bekend, dus met wat links staat heb je geen moeite meer.

De kans dat beide objecten geen schade oplopen, is hetzelfde soort vraag als de eerste. Alleen zijn nu de kansen uiteraard 0,98 resp. 0,85.

MBL
zondag 6 april 2008

 Re: Waterschade  

©2001-2024 WisFaq