Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Formule opstellen exponentiële groei

Beste Wisfaq,

Ik moet in een opgave een formule opstellen voor periodes van exponentiële groei, maar dan moet ik eerst vaststellen in welke periodes er sprake is van exponentiële groei. Gegeven:
jaartal bevolking
1900 1.65
1910 1.75
1920 1.86
1930 2.07
1940 2.30
1950 2.52
1960 3.02
1970 3.70
1980 4.45
1990 5.30
Het zijn jaartallen met daar achter de bevolkingsomvang in miljarden. Mijn vraag is: hoe kan je zien over welke periodes sprake is van exponentiële groei?

Alvast bedankt

Robert
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 5 april 2008

Antwoord

Dag Robert,

Exponentiele groei. Bereken eerst voor elke periode de groeifactor. Voor de periode 1900-1910 is dat: 1.75/1.65 = 1,061. Als dit voor alle periodes hetzelfde is, is de groei exponentieel. Dan geldt de groeifactor voor het hele stuk. De formule is dan: y =a·gt. Met: y is de bevolkingsomvang in miljarden, t = de tijd in decennia vanaf het begin, g is de groefactor die je net bepaald hebt en a de beginwaarde.

succes. oscar

os
zaterdag 5 april 2008

 Re: Formule opstellen exponentiële groei 

©2001-2025 WisFaq