Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vier punten op een zijde van een tetraëder

Ik heb in een 3d ruimte een tetraeder waarvan ik de 4 coordinaten van de hoekpunten weet. Nu wil ik kijken of een punt in de oppervlakte van een van de zijden ligt, en in welke zijde. Hoe los ik dit op?

Frank
Student hbo - vrijdag 22 november 2002

Antwoord

Hoi,

Eigenlijk is je vraag hoe je bepaalt of 4 punten in 3D coördinaten in een vlak liggen.
Je kan 3 hoekpunten willekeurig kiezen. Als het vierde hoekpunt niet in dit vlak ligt, dan geldt dit voor elke set van 3 hoekpunten die je kon kiezen. We noemen deze punten p1(x1,y1,z1), p2(x2,y2,z2) en p3(x3,y3,z3).

We bepalen nu het vlak deze punten.
Het heeft vergelijking a.x+b.y+c.z=1. Onze drie punten moeten erin liggen, dus:

a.x1+b.y1+c.z1=1
a.x2+b.y2+c.z2=1
a.x3+b.y3+c.z3=1

Als je punten niet op één lijn liggen, dan kunnen we hieruit a,b en c eenduidig bepalen.

Het vierde punt p4(x4,y4,z4) ligt in het vlak bepaald door p1, p2 en p3 als a.x4+b.y4+c.z4=1.

Je kan deze redenering uitwerken via matrixrekenen, maar dat is meer een kwestie notatie...

Groetjes,
Johan

andros
vrijdag 22 november 2002

 Re: Vier punten op een zijde van een tetraëder 

©2001-2024 WisFaq