Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Boog formule

Hallo,

Ik had een vraag over hoe ik de lengte van een boog moet uitrekenen:



Als ik de lengte heb van de rode lijnen en hierbij staat de verticale lijn in het midden hoe kan ik dan de lengte van de boog uitrekenen dus de zwarte lijn.

Ik hoop dat jullie me hiermee kunnen helpen alvast bedankt.

Sonny
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 31 maart 2008

Antwoord

Ik noem de lengte van de korte rode lijn h en de lengte van de lange rode lijn 2a. Het midden van de lange rode lijn noem ik T en de eindpunten van de boog A en B. Het middelpunt van de cirkel waar deze boog een deel van is noem ik M.
Noem R de (nog onbekende) straal van de cirkel.
Dan MA=MB=R. MT=R-h.
Volgens Pythagoras geldt dan MA2=MT2+TA2, dus R2=(R-h)2+a2.
Herschrijven levert R2=R2-2Rh+h2+a2, dus 2Rh=h2+a2 , dus R=(h2+a2)/(2h)
De zijden van driehoek MTA zijn nu bekend.
Noem hoek TMA a. a kun je nu uitrekenen in driehoek TMA (in radialen).
De lengte van boog AB is dan 2a/2p·2pR=2aR.
(als je a in graden uitrekent krijg je 2a/360·2pR)

hk
maandag 31 maart 2008

©2001-2024 WisFaq