Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

kgv bekend en slechts 1 element

Ben vergeten hoe "b" wordt berekend wanneer het "kgv" en "a" bekend zijn.
Wat is de formule ?

jan sp
Ouder - donderdag 21 november 2002

Antwoord

Hoi,

Er bestaat een eigenschap dat ggd(a,b).kgv(a,b)=a.b.
Dus: b=ggd(a,b).kgv(a,b)/a

Verder is ggd(a,b) ook een deler van a. Voor elke deler d van a is b=d.kgv(a,b)/a dus een kandidaat-oplossing. Je moet enkel nog nakijken dat ggd(a,b)=d. Als d hieraan ook voldoet, dan is het een oplossing. (met kgv(a,b)=4 en a=2 zie je dat d=1 of b=2 geen oplossing kan zijn...)

Groetjes,
Johan

andros
donderdag 21 november 2002

©2001-2024 WisFaq