Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Combinaties

15 knikkers in de vaas, 7 blauwe, 5 rode en 3 gele. Op hoeveel manieren kun je 2 blauwe en 3 rode trekken uit de vaas van 15 knikkers? Waarom is 5nCr3·7·6·5·4·3=2520 niet goed? Waarom moet je dit door 12 delen?

Dorlei
Docent - vrijdag 28 maart 2008

Antwoord

Je redenering kan ik niet goed volgen, maar dat ie niet klopt, had je zelf al ontdekt.
Als je 2 blauwe wilt trekken uit een groep van 7 blauwe, dan krijg je toch 7 nCr 2 = 21 keuzemogelijkheden?
En voor 3 van de 5 rode heb je 5 nCr 3 = 10 mogelijkheden.
Kortom: 21 · 10 = 210 mogelijkheden.

MBL
zaterdag 29 maart 2008

©2001-2024 WisFaq