Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Schatter vinden dmv lineaire algebra

Ik ben al op weg met de vraag, maar het laatste deel van de oplossing is lastig!

"Laten X1,...,Xn stochastisch onafhankelijk zijn en Poisson (l) verdeeld zijn. Geef een zuivere schatter van (l^4)-(23*l^3) "

Ik heb berekend dat:
EX= l
EX^2= l+l^2
EX^3= l+3l^2 + l^3
EX^4= l+7l^2 + 6l^3 + l^4

Verder is dus ET=l^4 - 23l^3
Nu moet ik a1 t/m a4 vinden voor T= (a1)X1 + (a2)X^2 + (a3)X^3 + (a4)X^4
Volgens het boek zijn: a1=-52, a2=80, a3=-29 en a4=1
Maar ik snap niet hoe je zo'n grote vergelijking met zoveel onbekenden oplost? Kunt u dat uitleggen?
Bedankt!

Sara
Student universiteit - maandag 24 maart 2008

Antwoord

Sara,
Zo moeilijk is dat niet.E(T)=(a1+a2+a3+a4)l+(a2+3a3+7a4)l2+(a3+6a4)l3+a4l4=l4-23l3.Dus a4=1,a3+6a4=-23,enz.

kn
dinsdag 25 maart 2008

©2001-2024 WisFaq