Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Ongelijkheid in driehoek

Hallo Wisfaq Crew,

Prettige Paastijd en ik hoop datde eitjes goed gesmaakt hebben !!

Een probleem waar ik niet uit geraakt ben....

Construeer een rechthoekige driehoek met C als rechte hoek.
Op de schuine zijde AB teken ik nog een driehoek met D als stompe hoek.
Bewijs nu : |CB||AD|+|DB|
Ik probeer alle termen met ongelijkheden te schrijven en dan op te tellen, maar ik kom er niet uit ....
Groetjes op deze Witte Pasen !

Rik Le
Iets anders - maandag 24 maart 2008

Antwoord

wat denk je van

CB AB en AB AD + DB dus CB AB + DB

maar als je dit niet goed vind, kan je ook eens via de cosinusregel proberen, (dit is misschien 'eleganter')
ik dacht hierbij aan het volgende :

AB2 = AD2+DB2 + 2AD·DB cos(t) (cosinus regel in de driehoek ADB, t de hoek van D)

en AC2 + CB2 = AB2 (pythagoras in de rechthoekige driehoek ABC)

dus AC2 + CB2 = AD2+DB2 - 2AD·DB cos(t)

vermits lengtes van zijden positief zijn, tel ik er 4·AD·DB cos(t) bij aan een kant, wat de vgl tot een ongelijkheid maakt, vermits nu cos(t)1 is voor alle t, kan ik dit ook weglaten waardoor de ongelijkheid enkel sterker wordt.

AC2 + CB2 AD2+DB2 + 2AD·DB = (AD+DB)2

als je nu AC2 weglaat (dit is toch positief, dus als je dat weg laat wordt de ongelijkheid enkel sterker) kom je de te bewijzen uitdrukking uit door aan beide leden de wortel te nemen.

winny

wk
maandag 24 maart 2008

©2001-2024 WisFaq