Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Snijpunt van lijn door ellips bepalen

Ik heb een ellips met een hoogte a en een breedte b. Vanuit het midden van de ellips loopt een lijn die de ellips doorsnijdt. De hoek waarmee dit gebeurt is bekend. Hoe kom ik aan de x en y coördinaten van het snijpunt?

Ruud
Iets anders - woensdag 19 maart 2008

Antwoord

een ellips met hoogte a en breedte b heeft vergelijking
x2/b2 + y2/a2 = 1
Een rechte lijn vanuit de oorsprong heeft i.h.a. vergelijking y=rc.x
met rc = richtingscoëfficiënt.
Omdat je de hoek weet die de lijn maakt met de x-as, zeg: a, weet je ook de richtingscoëfficiënt. deze is dan tana
zodoende wordt de vergelijking y=tana.x

Deze y van de rechte lijn substitueer je in de y van de ellips vergelijking.
x2/b2 + (tana.x)2/a2 = 1

Los dit op en je krijgt 2 waarden voor x.
Nu kun je voor elk van de twee gevonden x-waarden de bijbehorende y-waarde berekenen, middels y=tana.x

zou het zo lukken?

groeten,

martijn

mg
donderdag 20 maart 2008

©2001-2024 WisFaq