\require{AMSmath} Integeralen berekenen Hoi,Ik wil graag antwoord van de volgende integralen weten. Ik denk waarschijnlijk substitutieregel hier wordt gebruikt.1ste vraag:$\int{}$x·arctan1/xdx2de vraag:$\int{}$ln(sin(x))·sin(2·x))dx3de vraag:$\int{}$(x3+x2-3·x+7)/(x3-3·x+2) Anneje Leerling mbo - dinsdag 18 maart 2008 Antwoord Hallo Annejet,Voor de eerste vraag is de logische keuze de juiste. Je moet immer u=1/x stellen. Dan krijg je dat de integraal de volgende wordt$\int{}$(-1/u3)·arctan(u) duDit kunnen we nu via partiële integratie verder uitwerken. We krijgen dan1/(2u2)·arctan(u) - 1/2 $\int{}$ du/(u2+u4)Als we de breuk nu partieel splitsen, dan kunnen we de integraal gemakkelijk oplossen.Bij de tweede vraag weten we dat sin(2x) = 2·sin(x)·cos(x). Als we nu dus sin(x)= y substitueren, krijgen we$\int{}$ln(y)·2y dyOok dit kunnen we nu helemaal oplossen door partieel te integreren.y2·ln(y) - $\int{}$y2/y dyDit is nu simpel op te lossen. De derde vraag is gewoon een toepassing van de standaardformules.Hopelijk is het duidelijk.Frank FvS woensdag 19 maart 2008 ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
Hoi,Ik wil graag antwoord van de volgende integralen weten. Ik denk waarschijnlijk substitutieregel hier wordt gebruikt.1ste vraag:$\int{}$x·arctan1/xdx2de vraag:$\int{}$ln(sin(x))·sin(2·x))dx3de vraag:$\int{}$(x3+x2-3·x+7)/(x3-3·x+2) Anneje Leerling mbo - dinsdag 18 maart 2008
Anneje Leerling mbo - dinsdag 18 maart 2008
Hallo Annejet,Voor de eerste vraag is de logische keuze de juiste. Je moet immer u=1/x stellen. Dan krijg je dat de integraal de volgende wordt$\int{}$(-1/u3)·arctan(u) duDit kunnen we nu via partiële integratie verder uitwerken. We krijgen dan1/(2u2)·arctan(u) - 1/2 $\int{}$ du/(u2+u4)Als we de breuk nu partieel splitsen, dan kunnen we de integraal gemakkelijk oplossen.Bij de tweede vraag weten we dat sin(2x) = 2·sin(x)·cos(x). Als we nu dus sin(x)= y substitueren, krijgen we$\int{}$ln(y)·2y dyOok dit kunnen we nu helemaal oplossen door partieel te integreren.y2·ln(y) - $\int{}$y2/y dyDit is nu simpel op te lossen. De derde vraag is gewoon een toepassing van de standaardformules.Hopelijk is het duidelijk.Frank FvS woensdag 19 maart 2008
FvS woensdag 19 maart 2008
©2001-2024 WisFaq