Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Over de richtlijnen van een ellips

gegeven : E <-> 16*x^2 + 25*y^2 = 400
D <-> 3*x - 25 = 0
f = brandpunt op pos-X-as
q element van E

te bewijzen : |qf| / d(q,D) = e

kan iemand me soms helpen ?
wat is e ?
en hoe berekenje die afstanden ?
en moet je voor q een willekeurig punt nemen ( xo, yo ) bijvoorbeeld of een praktisch punt van de ellips ?
Komt het ook uit bij een algemeen , willekeurig punt ?

alvast bedankt
Benjamin

Benjam
3de graad ASO - woensdag 20 november 2002

Antwoord

De e staat voor excentriciteit. Als ik het goed begrijp gaat het bij je vraag over de stelling:

"Een ellips is de meetkundige plaats van de punten X waarvoor de afstand tot een vast punt F (brandpunt) en de afstand tot een vaste rechte lijn r (richtlijn) een constante verhouding kleiner dan 1 hebben."

Het meetkundige bewijs van bovenstaande stelling vind je bij onderstaande verwijzing. Misschien dat je daar voldoende aanwijzingen kunt vinden voor een analytisch bewijs, mocht je daar behoefte aan hebben.

Zie Over de richtlijnen van een ellips

WvR
woensdag 20 november 2002

©2001-2025 WisFaq