Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Bloembakken, bloemen en een vergelijking

Van de 3 bloembakken met telkens 25 bloemen, dus 75 in totaal, wordt geplant door Astrid (?), door Jana 5/8 van Astrid en door Max 15 minder als Jana. Hoeveel bloemplanten heeft ieder geplant ?

Ik dacht te starten met een eerste regel :
75 = x + 5/8x + 5/8x - 15
doch kom niet tot de juiste oplossing.
Wie kan helpen ?

Karien
Ouder - woensdag 12 maart 2008

Antwoord

De beste aanpak is om een 'handige' variabele te kiezen. Ik zou kiezen voor j: het aantal bloemen geplant door Jana. Astrid plant er dan 8/5j en Max j-15. Er geldt:

8/5j+j+j-15=75
18/5j=90
18j=450
j=25

Maar dit kan natuurlijk ook:
x + 5/8x + 5/8x - 15 =75
18/8x = 90
18x=720
x=40

Zou moeten kunnen dus...

WvR
donderdag 13 maart 2008

©2001-2024 WisFaq