Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 54772 

Re: Asymptoten

Mm.. Ja idd.. Het zijn inderdaad niet de polen die de horizontale asymptoot bepalen maar de verticale.

Maar dan blijf ik toch nog met 2 asymptoten zitten die ik niet kan bepalen. Dat zijn dan de horizontale en de schuine. Op de grafiek afgaande is er geen schuine maar dat moet ik kunnen schaven met de volgende berekening:

Schuine asymptoot:
lim(f(x)/x)=a
x$\to$+$\infty$

lim(f(x)-ax)=b
x$\to$+$\infty$

De schuine asymptoot zou dan gelijk zijn aan: y=ax+b
Het probleem is hier dat ik de limiet niet kan berekenen.

De horizontale asymptoot kan je toch berekenen door:
lim f(x)=$\in$$\mathbf{R}$
x$\to$+$\infty$
Dan heb je de horizontale asymptoot bepaald, ja toch?
Maar ik kan hem niet berekenen.

Bedankt,
Albert

Albert
3de graad ASO - maandag 10 maart 2008

Antwoord

limx$\to$±$\infty$x2×e-x2=
limu$\to\infty$u×e-u=0.
Waaruit volgt dat er zowel voor x$\to\infty$ als voor x$\to$-$\infty$ sprake is van een horizontale asymptoot. Aangezien het gedrag voor x$\to$±$\infty$ nu bekend is is onderzoek naar schuine asymtoten kennelijk overbodig.
Deze laatste limiet is een standaardlimiet die je gezien moet hebben wil je deze opgave netjes kunnen maken.
Misschien ken je hem in de vorm u/eu voor u gaande naar $\infty$.
Wellicht moet je wat terugbladeren in je cursus.

hk
dinsdag 11 maart 2008

©2001-2025 WisFaq