Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Overgangskansen

de kans om van A --> B te gaan is P(0.05)
(de kans om van B--> A te gaan is hierdoor 0.95
(dit is een aanname in het model)

De kans om van A --> C te gaan is P(0.1)
(dus de kans om van C --> A te gaan is 0.9)

wat is dan nu de kans om van B --> C te gaan????

Maaike
Student hbo - dinsdag 19 november 2002

Antwoord

Hoi,

Je hebt drie toestanden T1=A, T2=B en T3=C. Wanneer je een overgang bekijkt, heb je een start- en een eindtoestand.
Er zijn 3 mogelijke start- en drie mogelijke eindtoestanden. Je kan die best in een matrix voorstellen pij is dan de kans om van toestand Ti naar Tj over te gaan.
Je weet dat elke toestand uit een andere bereikt moet worden en dat er na elke toestand weer een toestand komt. Dit betekent dat elke rij- en kolomsom 1 moet zijn.

Je aannames zijn specifiek voor het model.. Ik zou eerder veronderstellen dat de kans om van A->B gelijk is aan de kans om van B->A te gaan. De kans om in A te raken is trouwens 0.95+0.90>1.. Dit kan niet... Ik vermoed dus dat je de aannames van het model eens terug moet bekijken.

Hoedanook, dit is wat je zou hebben:

-----A-----B-----C-----
A----?-----0.05--0.10--
B----0.95--?-----?-----
C----0.90--?-----?-----

(die streepjes dienen enkel om een soort tabel te krijgen; spaties werken hier blijkbaar niet...)

De ? moet je invullen met de regel dat er op elke rij en kolom een totaal van 1 moet staan. Je kan dan zo je kans aflezen om van B naar C te gaan...

Groetjes,
Johan

andros
dinsdag 19 november 2002

©2001-2025 WisFaq