Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Logaritmische functies

Hoi, heb nog een vraagje:

Ik heb hier een oefening met als opgave: hieronder is de grafiek getekend van de functie f(x) = 2log(x+a)+b

Er is dan een grafiek met verticaal asymptoot in x=1 en een punt in (2,3) en in (3,4).

Bepaal de waarde van a en b

Hoe kan ik die waarden zoeken kunt u daar wat tips bij geven of het begin zeggen voor deze oefening?

yann
3de graad ASO - zondag 9 maart 2008

Antwoord

Je kunt de functie f(x)=2log(x+a)+b beschouwen als een translatie van de de functie g(x)=2log(x) over de vector:In dit geval is de asymptoot x=0 terecht gekomen op x=1 dus a=-1.

Er geldt dat 2log(1)+b=3. Hieruit volgt dat b=3.

Nu zou ook nog moeten gelden dat 2log(2)+3=4 en dat klopt ook nog... en dan ben je er wel uit denk ik.

Meer over transformaties van functies kan je vinden op Transformaties.

WvR
zondag 9 maart 2008

©2001-2024 WisFaq